De gevaren van black hat SEO

Er zijn bedrijven die black hat Search Engine Optimization toepassen om snel en goedkoop hoge posities in Google te behalen. White hat SEO is de tegenovergestelde handelswijze, op deze manier kun je eerlijk “stijgen in Google”. Black hat SEO is vaak populair, puur vanwege het feit dat het eenvoudiger is om hoger in Google te komen. Iemand die black hat SEO toepast ziet Google en andere zoekmachines als concurrent. Er worden verschillende technieken toegepast waarmee Google misleidt wordt. Een aantal van deze technieken nemen wij graag even met je door.

Verborgen teksten

Zo kunnen er verborgen teksten op een website worden gezet. Dit kan gedaan worden door de tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrondkleur van de betreffende pagina. Daarnaast kan de tekstgrootte op zeer klein gezet worden, de tekst is dan vrijwel niet te vinden. Google kijkt echter niet naar de kleur of grootte van een woord of zin, de tekst wordt dus wel meegenomen in het bepalen van de zoekresultaten.

Redirect naar andere pagina’s

Een andere techniek die vaak toegepast is het misleiden van bezoekers. Black hat SEO’ers zorgen ervoor dat Google een bepaalde pagina indexeert. Zodra een bezoeker op deze pagina terecht komt vindt er een zogenaamde redirect plaatst waarbij de bezoeker wordt doorgestuurd naar een andere pagina. Dit kan een pagina met spam of reclame uitingen zijn, of zelfs nog erger, met virussen.

Betaalde links

Google kijkt naar het aantal links naar je website toe. Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe meer links er zijn, des te beter dat is. Het vergaren van backlinks is een proces dat veel tijd kost en langzaam gaat. Je hebt niet zomaar even tientallen of zelfs honderden links naar je website toe. Black hat SEO’ers passen dan ook heel vaal de techniek “betaalde links” toe. Ze kopen honderden of zelfs duizenden links, in één keer. Dit leidt meestal tot een positief effect, totdat Google ziet dat deze techniek op een bepaalde site is toegepast.

Spam commentaar

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, spam commentaar. Vooral het WordPress CMS is er gevoelig voor. Black hat SEO’ers plaatsen zoveel mogelijk commentaren op WordPress berichten. In deze berichten wordt een link opgenomen naar de eigen website. Kortom, weer een backlink erbij!

Duplicate content

Teksten moeten uniek zijn en mogen niet op verschillende websites of pagina’s tegelijkertijd geplaatst worden. Mensen die zich bezighouden met black hat SEO houden hier geen rekening mee. Zij kopiëren teksten van andere websites en plaatsen deze op hun eigen website. Op deze wijze kunnen ze snel en goedkoop een complete website opzetten.

Negatieve gevolgen

Gebruik maken van black hat SEO technieken kan verstrekkende gevolgen hebben voor je website. Als Google het idee heeft dat er gebruik wordt gemaakt van één of meerdere van deze technieken, dan kunnen ze een ban of penalty uitdelen. Het gevolg hiervan is dat de website niet meer zal worden geïndexeerd in Google, de website wordt volledig uitgesloten. Het kan vervolgens veel tijd en moeite kosten om de website weer “schoon te krijgen”. Zodra dat het geval is kan er een heroverwegingsverzoek bij Google worden ingediend. Google zal de website dan beoordelen en bepalen of deze weer van de ban-lijst afgehaald wordt.